مناسب با تیپ شخصیتی فرزندتان با او رفتار کنید.
مریم وزهره خواهر هستند ودوسال اختلاف سنی دارند .من ومادرشان با هم دوست هستم.اوهمیشه از این مساله شاکی است که نمی دانم چرااصلا شباهتی به هم ندارند .
پدر ومادرشان که یکی است ودر یک خانه بزرگ شدند اما رفتارهایشان شباهتی به هم ندارد.
نمی توانم یک مدل با آنها رفتار کنم .
زهره خیلی ساکت وآرام است و دوست دارد تنها در اطاقش کتاب بخواند،زود رنج است وبعضی مواقع از صحبتهایم دلخور می شود .
اما مریم شلوغ است ودر جمع بودن را دوست داردو کتابی را که مطالعه می کند با خود به آشپزخانه می آورد ودر آنجا با وجود سروصدا مطالعه می کند ومی گوید دوست ندارم تنها دراطاق باشم.
خلاصه، این مادر از اینکه باید در رفتار با فرزندانش دوگانه عمل کند ناراحت بود ودر بسیاری از موارد به زهره اعتراض می کرد که چرا اینقدر حساسی مثل خواهرت باش وهمین ﻣﺴﺌﻠﻪباعث ناراحتی زهره وتیره شدن روابط مادر ودختر میشد همچنین به خاطر مقایسه ای که داﺋﻣﺍ بین دو خواهر صورت می گرفت آنها رااز هم دلخور کرده بود .
یک روز که در مجلسی با دوستم ملاقات داشتم به من گفت : خانم اسماعیل زاده به نظر شما چرا این دوتا اینقدر با هم فرق دارند . در پاسخ به او از تیپهای مختلف شخصیتی برایش گفتم . خوشحال شداز اینکه اطلاعات کاربردی در اختیارش قرار گرفته وناراحت از اینکه چقدربی اطلاعی او موجب ناراحتی فرزندانش شده است.
اگر این دوست عزیز در مورد تیپهای شخصیتی اطلاعات بیشتری داشت چنین سوالاتی ذهنش را درگیر نمی کرد وبامقایسه فرزندانش باعث ناراحتی آنها نمی شد.
تیپ شخصیتی خودتان را بشناسید.
یکی از مهمترین مهارتهایی که پدر ومادر ومربیان می توانند بدست آورند روش درست برخورد کردن وانگیزه دادن به نوجوانان (افراد)با تیپهای مختلف شخصیتی است .
با توجه به روحیات متفاوت انسانها طبیعی است که رفتار وعملی که به یک نفر انگیزه می دهدواو را خوشحال می کند برای دیگر ی نار احت کننده باشد .
در ادامه مطلب به بررسی کلی تیپهای شخصیتی می پردازیم . برای داشتن اطلاعات کامل ودقیق به کتاب تکنیک های شخصیت خوانی ترجمه آقای مهدی قراچه داغی مراجعه کنید.
تیپ های شخصیتی:
معمولا همه کلمه درونگرا وبرونگرا را شنیده اند ووقتی صحبت از تیپ شخصیتی می شود فقط این دوکلمه فکر می کنند .ما در اینجا جنبه های دیگر شخصیت انسان را هم برایتان بیان می کنیم .
برسی تیپ شخصیتی با روش های مختلفی است که ما یک روش معمول را برایتان بیان می کنیم..
به طور کلی برای بررسی تیپ شخصیتی باید موارد زیر بررسی شود .
درونگرا وبرونگرایی
حسی وشهودی
احساسی وتفکری
قضاوتی وادراکی
برونگرا : شوراشتیاق فراوان دارند .بیشتر صحبت می کنند نمایشی تر هستند حراف هستند .سریعترو بلند تر حرف می زنند. حواسشان بیشتر پرت می شود .موضوعات را به سرعت تغییر می دهند . به معاشرت علاقه مندند .صحنه پرداز هستند . ابتدا عمل می کنند بعد می اندیشند سخن دیگران را قطع می کنند .
:
درونگرا:
بعضی افراد دوست دارند بیشتر تنها باشند . بعضی ها اشتباها فکر می کنندمنزوی وخجالتی هستد. قبل از انجام کارها در مورد آنها فکر می کنند . حاضر جواب نیستند ومدتی بعد جوابش یادشان می آید.تعداد دوستانشان محدود است . ترجیح می دهند به جای کلاس رفتن خودشان کتاب بخوانند . معمولا دیرتر به مهمونی رفته وزودتر برمی گردند . جواب تلفن را زود نمی دهند .
توجه مهم : برای اینکه تعادل را در زندگی رعایت کنیم باید بتوانیم بعضی جاها در عین حال که درونگرا هستیم از مدل برونگراها استفاده کنیم وبرعکس تا موفق شویم .
مثلا بااینکه خودمان ترجیح می دهیم کتابها را بخوانیم ویاد بگیریم اما برای اینکه پیشرفت بیشتری داشته باشیم باید از کلاس ومعلم استفاده کنیم تا نتیجه بهتر وسریعتری بگیریم.
حسی:
بعضی از افراد می خواهند روی واقعیت تمرکز کنند یعنی به حواسشان اطمینان دارند ..
به تجربه های دیگران اعتماد می کنند .به جزییات اهمیت می دهند.برای آگاهی دادن به دیگران آمار می دهید.با جزییات باید برایش حرف بزنید .دستوری که باید اجراکنند خوانده وبه طور کامل انجام می دهند .در محیط کار شرح وظایف را به شما بدهند موبه مواجرا می کنید . کار یکه به این افراد محول شود با نتیجه دقیق بیان می شود .
شهودی
اگر بخش شهودی در ما قوی باشه از ناشناخته ها خوشمان می آید .به نداهای درون توجه می کنیم .همیشه افکار جدید داریم . زندگی پر از اتفاقات جدید می دانیم . عاشق خلاقیت هستند . مدام در دنیای امکان هستید . هرروز یک ماجرای جدید دارید..و دیگران می گویند باز هم یک ایده جدید دارد.
توجه مهم
حسی بودن وشهودی بودن را باید باهم استفاده کرد وجنبه های از شخصیت نداشته مان را برای پیشرفت باید تقویت کنیم. زیرایک آدم شهودی کلی ایده دارد اما فاقد هر گونه دستاوردی است .کلی حرف داره اما جایی نگفته مواظب باشید اگر بخش حسی وجودتان را پرورش ندهید کلی ایده اجرا نشده دارید.
آدم حسی کلی ایده دارد اما در دنیای دستاورد به سر نمی بره .
آدم های حسی احتمالات آینده را نمی بینند وهمیشه زندگی ثابتی دارند وزنگیشون حس کاملا متفاوتی پیدا نمی کنه ودیگران می گویند خیلی سختگیری.
لازم است آن جنبه از حسی یا شهودی را که نداریم پرورش دهیم .
دسته بعدی:
دسته از آدمها با اصول ومحاسبه تصمیم می گیرند ولی بعضی از آنها با احساس تصمیم می گیرند .
احساسی
آدم های احساس را به دریا تشبیه می کنند ارام ودلنشین ودر طغیان ترسناک ورعب آور
افراد احساسی هر چیزی که حس خوبی بهشان بده انجام می دهند و دوست دارند به آدمها محبت کنند وجلب رضایت دیگران را می خواهند .در اظهار نظر ملاحظه می کنند تا دیگران ناراحت نشوند . در تصمیم گیریها قلبشان به عقلشان برتری دارد.
. از آدم های محاسبه گر خوششان نمی اید . می خواهید احساس خوبی به دیگران منتقل کنید. نه گفتن برایشان سخته .
تفکری :
حرف اول وآخرشان را عقل ومنطق می زنه . به قانون وعرف اهمیت می دهند انسان منطقی هستند واحساسی عمل کردن را حماقت می دانند
دیگرا ن شما را سرد می دانند.عاشق حقیقت هستید حتی اگر به زیان دیگران باشد
در اضهار نظر رک هستید .میشه رو حرف شما حساب کرد .در دوستیها پایدارید.
تعادل بین احساسی وتفکری
احساسی ها وتفکری ها باید به هم نزدیک شوند تا تعادل ایجاد شه
مثل وقتی که بچه تان را در آغوش می گیرید. باید احساسی عمل کنید .
باید در هنگام تصمیم گیری تفکری باشید .
تفکری واحساس ی باید بهم نزدیک شوند وبخش نابالغ خودشان را تقویت کنند تا در زندگی خوشبخت تر باشند.
اکثر در گیریهای ارتباطی در این نقطه است
قضاوتی
نمی توانند چند تا کار را با هم انجام دهند دوست داره کارها را یکی یکی انجام بدهد
لیست کارهایشان را آماده می کنند
.تا زمانی که اطرافش تمیز نباشه نمی تونه کار کنه .
آیا اعتقاد دارید اول کار بعد تفریح
آیا سرموقع میشه به موقع یا زودتر به سر قرار می رسند
لیست کارها را صبح آماده می کنند
ادراکی
بعضی آدمها چند تا کار را می توانند همزمان انجام دهند ولذت می برند نمی تونند روی یک کار متمرکز شوند . معتقد به معجزه در دقیقه نود هستند دورو برشان آشفتگی است اما خودشان می دونند چیه .چند تا کار را همزمان قبول می کنند وبه پیش می برند.به معجزه معتقد هستند تا آخرین لحظه خلاق هستند وماجرا را عوض می کنند.
تعادل بین قضاوت وادراک:
هر کدام ازاین وجه ها ی قضاوتی وادراکی آسیب یا فرصت است .ما باید تمرینهایی انجام دهیم تا وجه های تاریک وبلوغ نیافته خود را رشد دهیم .پیشنهاد می کنیم اگر نمونه کال آشفتگی هستید از کشو وپوشه استفاده کنید .و کمی مرتب باشید .
قضاوتیهای سخت تفریح را کنار می گذارند لطفا برنامه ای برای سفر داشته باشید
برچسب عدم انعطاف به دیگران نزنید .
قضاوتیها مواظب باشید زیا د به جسمتان فشار نیاورید تا به بیماریهای سخت دچار نشوید.
توجه بسیار مهم : والدین گرامی خوانندگان عزیز برای اینکه جنبه های کاملی از شخصیت خود را بشناسید باید تست شخصیت شناسی را انجام داده با راهنمایی متخصصین مربوطه نوع شخصیت خود را مشخص کنید سپس با راهنمایی مشاور دانا ،باید به تقویت جنبه هایی از شخصیت مان که برای بهتر زندگی کردن لازم است بپردازیم.
در ارتباط با فرزند :
اگر شخصیت فرزندمان را بشناسیم در برخورد با او بهتر عمل می کنیم به رفتارهایش کمتر گیر می دهیم می توانیم نقاط قوت وضعف اورا شناسایی کرده وبرای پرورش نکات مثبت در زندگی را هنمایش باشیم
.جمع بندی مهم در باره رفتار با فرزندان :
والدین محترم وعزیز وقتی در مورد تیپ های شخصیتی اطلاعات دارید اولا خودتان را بهتر می شناسید ومی توانید قسمتهایی از شخصیت خود را که لازم است پرورش دهید تا موفق تر باشید .
همچنین در ارتباط با فرزندانتان برخورد ورفتار دقیق وحساب شده تری دارید .
وبا آگاهی از تیپ شخصیتی آنها ، تصمیمات درستی را در برخورد با رفتارهای آنها در پیش می گیرید .
مثلا اگر فرزندتان برونگراست نباید از اوتوقع داشته باشید که اتاق بدون پنجره وتنهایی را تحمل کند .اما می توانید او را راهنمایی کنید که بعضی مواقع لازم است که برای یادگیری بهتر تحمل کرده و در تنهایی به مطالعه بپردازد .
یا اگر فرزندتان درونگراست نمی توان ازاو انتظار داشت که مرتب با افراد مختلف سروکار داشته باشد زیرا با روحیه او سازگازی ندارد.اما می توان به او یاد داد که برای رسیدن به بعضی از هدفها در زندگی لازم است با دیگران تعامل داشته باشد .
خلاصه اینکه اگر شخصیت فرزند خود را بشناسیم می توانیم توقعات کمتری از او داشته وبیشتر راهنماییش کنیم.
شاد وسربلند باشید.
درباره اسمعیل زاده حسینی زهراالسادات
زهرا اسماعیل زاده متولد شهر یزد ودبیر دبیرستانهای یزد وعلاقه مند به آموزش والدین ونوجوانان برای داشتن یک رابطه صمیمی با یکدیگر .
نوشته های بیشتر از اسمعیل زاده حسینی زهراالسادات
دیدگاهتان را بنویسید